شیر فلکه کشویی

فروش انواع ابزار دقیق (فلومتر و شیر کشویی و…) از برند های معتبر بازار و روز دنیا (روزمونت – فیشر – اندرس هاورز و..) با قیمت مناسب و ارسال سریع به سراسر کشور در فروشگاه ابزار دقیق تجهیز صنعت را می توانید مشاهده نمایید. جهت کسب مشاوره رایگان و استعلام قیمت انواع ابزار دقیق با کارشناسان فروش ما تماس بگیرید.

قیمت و خرید شیر فلکه کشویی

فروش انواع شیر کشویی (گیت ولو)

خرید و فروش، قیمت ،نمایندگی انواع  شیر های کشویی فلنج دار – شیرفلکه کشویی –  gate valves – شیر فلکه فاراب – شیرهای کشویی میراب –  شیر فلکه  فولادی – شیر کشویی استیل – شیر کشویی چدنی  – شیرفلکه کشویی  – شیر فلکه کیتز –  شیر کشویی استیل – شیرفلکه  کشویی سایز بالا – شیر فلکه  کشویی زبانه لاستیکی – گیت ولو

شیر فلکه کشویی

شیر کشویی چیست؟

شیر کشویی یا شیر کشویی یکی از انواع شیرآلات پایپینگی محسوب میشود که برای قطع و وصل جریان سیالات کاربرد دارد. برای سرویس های کنترلی و تنظیم جریان نمیتوان از آن استفاده کرد. این شیر به دلیل نوع مجرابند و مکانیزم آن، به دلیل ایجاد ضربات قوچی نمیتواند برای تنظیم جریان مورد استفاده قرار میگیرد و نیمه باز بودن آن منجر به آسیب دیدن قسمت سیت (آب بندی) و مجرابند (دیسک) خواهد شد.

شیر کشویی یا شیر دروازه ای دارای حرکت خطی استم (Sliding Stem) میباشد و حرکت عملگر دستی آن بصورت Multi Turn میباشد. این شیر هنگامی که کاملا باز میباشد هیچ افت فشاری در خط لوله ایجاد نمیکند و به دلیل آنکه باز و بست شدن آن به ارامی صورت میگیرد. تلاطم یا ضربه قوچی در سیال، نسبت به سایر شیر های قطع و وصل مانند پلاگ ولو یا شیر پروانه ای ایجاد نخواهد کرد.

شیر دروازه ای دارای انواع مختلفی از نظر نوع آب بندی یا مجرابند میباشد که در این مقاله به تفصیل در مورد آن توضحاتی را خواهیم داد. اما پیش از آن به معرفی استاندارد های طراحی شیر کشویی و معرفی اجزای داخلی و ساختمان شیر دروازه ای میپردازیم:

استاندارد های طراحی شیر کشویی یا دروازه ای

استاندارد های کوناگونی برای طراحی شیر دروازه ای یا Gate Valve مطابق نوع صنعت مورد استفاده شیر وجود دارد. از این بین استاندارد API یکی از مهمترین و معتبر ترین استاندارد های دنیا میباشد که متعلق به استاندارد نفت امریکا میباشد. شیر های دروازه ای مطابق این استاندارد برای سایز های کمتر از “4 مطابق استاندارد API602 تولید مشوند. برای سایز های بزگتر مطابق استاندارد API600 و API603 طراحی و تولید میشوند.

همه استاندارد ها و مواردی که بالاتر توضیح دادیم برای سیستم های Piping میباشد. و برای شیرهای دروازه ای برای خطوط انتقال یا Pipe Line مطابق استاندارد API6D طراحی و تولید میشود. این استاندارد تعیین کننده الزامات بحث طراحی، ساخت و تولید و انواع تست های روی انواع شیر ها از قبیل شیر توپی، شیر کشویی، شیر یکطرفه و شیر سماوری برای استفاده در خطوط انتقال در صنایع نفت و گاز می باشد.

این استاندارد ها همه موارد و موضوعات مربوط به یک شیر دروازه ای شامل انواع شیرهای دروازه ای از نظر نوع آب بندی، انواع متریال های مجاز بدنه و قمت تریم، انواع اتصالات شیر دروازه ای، سایزها و ابعاد بدنه و اتصالات، انواع تست های مورد نیاز برای شیر دروازه ای و همچنین شرایط حمل، نگهداری و تعمیرات مربوط به این شیرها را بطور کامل توضیح میدهد.
در ادامه به توضیح مترایال های مجاز شیر دروازه ای مطابق استاندارد API600 و API603 میپردازیم:

بدنه (Body)

بدنه شیرهای دروازه ای کمتر از 2 اینچ مطابق استاندارد API 602 معمولاً از متریال استیل با روش آهنگری(Forge) تولید میشوند. رایج ترین آلیاژهای مواد بدنه برای سرویس های دما بالا متریال ASTM A105 میباشد. همچنین برای سرویس های با درجه حرارت پایین متریالASTM A350 مورد استفاده قرار میگیرند و برای سرویس های دارای گاز ترش یا سیالایت دارای خاصیت خورندگی متریال های ASTM A182 F304 / F316 مورد استفاده می باشند.

متریال بدنه برای شیرهای دروازه ای با سایز های بالاتر از 2 اینچ مطابق استاندارد API600 و API603 از جنس استیل ریخته گری (Cast) ساخته شده است. برای سرویس های با شرایط نرمال متریال کربن استیل ریخته گری (ASTM A216 WCB). و برای سرویس با درجه حرارت بالا متریال ASTM A351 و برای سرویس های با درجه حرارت پایین، متریال های استنلس استیل 304 و 316 یا (ASTM A351 CF8) تولید میشوند.

تریم (Trim)

به قسمت هایی که در تماس مستقیم با سیال فرآیندی میباشند تریم میگوییم. به عبارتی دیگر به دیسک، استم و سیت رینگ های یک شیر کشویی که قابلیت جداسازی دارند. و همچنین قسمت هایی از شیر که باعث آب بندی می شوند را، تریم می گویند که تمامی موارد بالا به نوع شیر بستگی دارد.

در انتخاب نوع تریم شیرآلات موارد مختلفی مانند دما و فشار سیال فرآیندی، نوع سیال و میزان خورندگی آن و سایر پارامترهای فرآیندی باید در نظر گرفته شود. مطابق استاندارد ها متریال تریم همیشه باید یک درجه بالاتر از متریال بادی شیر در نظر گرفته شود.

برای مثال اگر شیر دروازه ای با بدنه کربن استیل WCB میباشد، جنس تریم آن باید حداقل استنلس استیل 316 انتخاب شود. این امر به این جهت میباشد که قسمت داخلی شیر به دلیل باز و بست شدن های مکرر در قسمت سیت و پلاگ و همچنین تماس دائمی سیال، همیشه در معرض خوردگی و سایش میباشد. به همین جهت متریال قسمت تریم در همه شیرآلات پایپینگی حداقل یک درجه از متریال بدنه مستحکم تر و بهتر باید باشد.

بانت (Bonnet)

قسمت های متحرک شیر کشویی یا شیر دروازه ای شامل استم، سیت و پلاگ، درون این قسمت قرار دارند. بانت معمولا در شیر های دروازه ای بزرگ تر از 4 اینچ بصورت پیچی و مهره به بدنه متصل می شود و برای سایز های کمتر از “4 بانت بصورت یکپارچه تولید خواهد شد.

استم (Stem)

استم شیر های دروازه ای در واقع نوعی میله یا شافت ارتباطی میباشد که عملگر یا هندویل در شیر های دستی، یا عملگر های اتوماتیکی در شیر های اتوماتیک را به مجرابند یا دیسک متصل میکند و حرکت استم باعث بالا و پایین شدن مجرابند یا باز و بست شدن شیر خواهد شد.

دیسک (Disk)

این شیر آلات با دیسک هایی از جنس لاستیکی، چدنی، فولادی تولید می شوند که انتخاب آن به نوع سیال بستگی دارد. همچنین انواع مختلفی از نظر نوع دیسک و مکانیطم آب بندی برای شیر کشویی یا دروازه ای وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:

انواع شیر دروازه ای از نظر نوع آب بندی

گیت ولو یا شیر کشویی در سه نوع گیت ولو گوه ای، گیت ولو چاقویی و گیت ولو موازی ارائه می گردد:

شیر کشویی گوه ای

شیر دروازه ای گوه ای دارای مجرابندی به شکل گوه ای میباشد. هدف از شیب دار کردن این شیرها، تامین آب بندی بیشتر در مقابل فشارهای بالای سیال می باشد. شیرهای دروازه ای گوه ای از دو نشیمنگاه شیبدار و یک گیت شیبدار نا هماهنگ استفاده می کنند که امکان بسته شدن محکم و آب بندی بهتر را فراهم می کنند.
دیواره ی دیسک در این نوع شیر به صورت عمود نبوده و دارای یک زاویه 3 تا 5 درجه می باشد. که در این نوع ولو، هنگام بسته شدن تماس میان دیسک و نشیمنگاه را خواهیم داشت که باعث کاهش هر چه بیشتر سایش و فرسایش دیسک و نشیمنگاه در اثر تماس مستقیم خواهد شد.
شیر دروازه ای گوه ای دارای انواع مختلفی از نظر ساختمان نوع گوه میباشند که در ادامه به معرفی و توضیح هریک از آنها میپردازیم:

شیر دروازه ای با گوۀ صلب (Solid Wedge Gate Valve)

دیسک یا مجرابند این نوع شیر دروازه ای بصورت صلب و یکپازچه تولید میشود. این نوع گوه شی دروازه ای به علت ساختار ساده و قدرتمند پرمصرف ترین نوع کجرابند در شیر های دروازه ای محسوب میشود.

شیر کشویی با گوۀ منعطف (Flexible Wedge Gate Valve)

شیر دروازه ای با گوۀ منعطف، دارای مجرابند یکپارچه با برشی دور محیط دیسک است و توانایی مناسبی در تغییر زاویه، بین نشیمنگاه ها دارد. که سبب انعطاف پذیری بیشتر دیسک یا مجرابند و آب بندی بهتر در قسمت سیت خواهد شد.

شیر کشویی با گوۀ دوتکه (Split Wedge Gate Valve)

شیر دروازه ای با گوۀ دوتکه به طور خودکار با دو سطح نشیمنگاه هم تراز میشود. اگر نیمی از دیسک کمی از تراز خارج شود، به دلیل ماده ای که بین دیسک و رینگ نشیمنگاه قرار دارد دیسک میتواند خود را با سطح نشیمنگاه تراز کند. آزادی حرکت دیسک حتی در مواقعی که شیر به صورت متوالی جریان­‌های گرم و سرد را عبور دهد از چسبیدن قطعات و بسته شدن شیر جلوگیری می­کند.

شیر کشویی با دیسک موازی (Parallel Disc Gate Valve)

این شیرها دارای دو گوه موازی هستند که در مقابل هم قرار می‌گیرند . شیر کشویی با دیسک موازی از اتصال اجزاء شیر بر اثر انتقال حرارات جلوگیری میکند و در هر دو حالت پرفشار و کم فشار قابل استفاده می‌باشد.
یکی از حالات این مدل شیر با دیسک موازی به گونه ای است که سمت پر فشار دیسک در جلوی جریان قرار میگیرد. و در مقابل نیروی استم به سمت کم فشار شیر وارد میشود. این نوع از شیرها باید حتماً با جهت درست در مسیر جریان نصب شوند و سمت پرفشار دیسک در بالادست جریان سیال قرار گیرد.

شیر کشویی خطوط انتقال (Conduit Gate Valve)

این گونه شیر ها از زیر مجموعه ی شیر های کشویی موازی می باشند. دیسک آنها از یک صفحه ی فلزی تشکیل شده که بر روی آنها حفره یا مجرای دایره ای شکلی تعبیه شده و طابق سایز خط لوله میباشد.
بیشترین کاربرد شیر های دروازه ای Conduit در خطوط انتقال است. ارتفاع این گونه شیر ها بیشتر از انواع دیگر شیر های کشویی است که به دلیل شکل خاص دیسک در این نوع شیر ها می باشد.

شیر کشویی چاقویی (Knife Gate Valve)

عملکرد شیر گیوتینی یا شیر چاقویی دقیقآ مشابه یه گیوتین میباشد که یک دیسک فلزی بصورت کاملآ همود بر سیال بر آن وارد میشود. شیر کشویی چاقویی یا شیر کشویی گیوتینی افت فشار بسیار کمی دارد. از شیر چاقویی برای سیالاتی که دارای ذرات معلق و الیافی زیادی دارند مانند فاضلاب، همچنین سیالاتی که ویسکوزیته بالایی دارند. همچون شرکت های تولید کاغذ و مقوا نیز استفاده می شود.
از شیر گیوتینی با عملگر پنوماتیک و عملگر هیدرولیک نیز با توجه به حذف اپراتور و عملکرد سریع می توان برای مکانیزه کردن خط استفاده کرد.

نصب عملگر و گیربکس شیر کشویی

شیر کشویی یا شیر دروازه ای معمولا در سایز های بزرگ تر از 12 اینچ به صورت گیربکسی تولید میشود. می توان برای مکانیزه کردن شیر کشویی عملگر یک پنوماتیکی یا الکتریکی روی آن نصب کرد.

لازم بذکر است تمامی عملگرهای شیر کشویی را به عنوان قطع و وصل می توان استفاده کرد. ولی به طور معمول روی شیر دروازه ای در سایز بالا گیربکس و روی شیرهای گیوتینی یا همان چاقویی عملگر یا جک هیدرولیک نصب می شود.

طرز انتخاب درست شیر کشویی

موارد متعددی در طراحی و انتخاب یک شیر دروازه ای درست باید در نظر گرفت که در ادامه به معرفی برخی از آنها اشاره خواهیم کرد:

1- نقشه لوله كشي : انقباض و انبساط و ارتعاش لوله و تكيه گاه مناسب براي محلي كه لوله به شير اتصال مي‌يابد. بايد مورد توجه قرار گيرد و دقت لازم براي اتصالات انتهايي لوله‌كشي و شيرها بايد بعمل آيد.

2- نوع كاري كه شير بايد انجام دهد : كاملاً باز يا بسته – يا تنظيم سيال ، فشار و درجه حرارت در چه حد باشد، دستي يا خودكار ، كاركرد شير چه مقرراتي دارد .

3 – حجم شير : حجم شير بايد متناسب با لوله‌اي باشد كه اندازه  آن با توجه به ظرفيت مايع و افت فشار انتخاب میشود.

4 – درجه حرارت و فشار

5 – مواد سازنده شير : بعضي از سيالهاي شيميايي اثر خورندگي و زنگ زدگي و رسوبات بجا مي‌گذارند. به همين منظور آستري از ابونيت يا پلاستيك يا سراميك و يا شيشه بكار مي‌برند. مواردي كه بيشتر در ساختمان شير بكار مي‌رود. آلياژهاي چدن – برنز – نیکل –  فولاد – مس – آلومینیوم  –  تيتانيوم – استنلس استیل

6- سيستم محركه راه اندازي شير مكانيكي : دستي با پيچ  – هیدرولیکی –  برق – هوا شیر کشویی فولادی

مطالب مرتبط

گیج فشار ویکا

گیج ویکا

گیج ویکا گیج‌های فشار تجهیزاتی هستند که برای اندازه‌گیری و نمایش میزان فشار سیال استفاده …

جهت مشاوره و خرید تلفنی با شماره : 87700142-021 ( 30 خط ویژه ) یا شماره موبایل 09374371848 تماس بگیرید
تماس فوری(مشاوره و خرید)