کابل کواکسیال
Coaxial Cable
کابل کواکسیال یا کابل هم محور که به Coaxial cable نیز نامیده می شود ، کابلی است دارای یک رسانای داخلی ” هادی ” که توسط عایقی از جنس پلیمر ” عمدتا پلیمر پلی اتیلن ” پوشش گردیده است.
بر روی عایق لایه مسی بافته شده ( اسکرین ) قراردارد که هدف استفاده از آن حذف میدان های الکتریکی خارج از کابل می باشد.
همه این اجزا توسط لایه ای پلیمری عمدتا” از جنس پی وی سی روکش می گردند.
این کابل ها برای انتقال فرکانس صوتی خصوصا” گیرنده ها و فرستنده ها ، کامپیوتر و ارتباطات رادیو و تلویزیونی مناسب می باشند .
کاربرد کابل کواکسیال
از کابل کواکسیال در مسافت های بلند برای ایجاد ارتباط بین شبکه های رادیویی ، شبکه های تلویزیونی و شبکه های تلفنی و از کابل کواکسیال کوتاه برای ارتباط بین تجهیزات تصویری خانگی و اندازه گیری الکترونیکی و از کابل کواکسیال میکرو در تجهیزات نظامی و دستگاه های اسکن مافوق صوت استفاده می گردد.
البته اغلب از این کابل جهت حمل سیگنال از آنتن به گیرنده، از ایستگاه تلویزیونی به گیرنده های تلویزیون و از دکل رادیویی به گیرنده رادیویی و موارد مشابه استفاده می شود.
انواع کابل کواکسیال
انواع کابل های کواکسیال بر مبنای امپدانس، قطر و نیاز مربوطه دسته بندی شده اند.
بر این اساس انواع کابل های کواکسیال مطابق با الزامات استاندارد JIS 3501 و بر اساس مشخصه امپدانس ( امپدانس الکتریکی مقدار مقاومتی است که تحت یک اختلاف پتانسیل در برابر جریان الکتریکی ظاهر میشود.
مقدار امپدانس یک عدد حقیقی یا مختلط است که بنابر قانون اهم از نسبت ولتاژ به جریان به دست میآید. امپدانس با نماد Z نمایش داده میشود. ) به کابل هایی با امپدانس ۵۰ و ۷۵ اهم تقسم بندی می شوند.
کابل Coaxial به دو دسته تقسیم می شود
Thin net
اين نوع كابل كواكسيال قابل انعطاف است و قطر آن در حدود 25/0 اينچ ميباشد.
از آنجا كه Thin net نرم و انعطافپذير است و كاركردن با آن هم آسان می باشد. تقريباً در تمام شبكهها می تواند مورد استفاده قرارگيرد.
در شبكههايي كه از Thin net استفاده می كنند، كابل مستقيماً به كارت شبكه متصل ميشود نوع نازك كابل كواكسيال می تواند سيگنالها را تا فاصلة تقريبي 185 متر (607 فوت) ارسال كند، بدون آن كه تضعيف شوند.
سازندگان كابل، در مورد طراحي متفاوت كابلها به توافق رسيدهاند، كابل Thinnet جزء كابلهای خانواده RG-58 بوده و داراي امپدانس 50 اهم است. امپدانس، مقاومت سيم در برابر جريان متناوب است.
تفاوت اصلی ميان كابلهای خانواده RG-58 هسته مسی در مركز آنهاست.
اين هسته مي تواند به صورت يك مفتول يا چند تار به هم تابيده باشد که نظر قابلیت استفاده بیشتر مناسب شبکه های کامپیوتر و سیستم های رادیویی از جمله انتقال بیسیم های نظامی است و مناسب انتقال تصاویر دوربین مدار بسته و سیستم های کنترل راه دور نیست.
Thick net
اين نوع كابل، كواكسيال انعطافپذير و قطر آن در حدود 5/0 اينچ است. گاهی اوقات به كابل Thicknet اترنت استاندارد نيز گفته ميشود. زيرا اولين نوع كابل كواكسيال بود كه در معماري شبكه معروف Ethernen به كار برده شد.
هستة مسي اين كابل كواكسيال ضخيمتر از نوع نازك آن است.
البته اين روزها از اين كابل به ندرت استفاده ميشود و در موارد استثناء به عنوان ستون مهره شبكه به كار ميرود .
هر چه هسته ضخيمتر باشد، سيگنال ميتواند مسافت طولانيتري را بپيمايد.
بنابراين كابل Thicknet نسبت به Thinnet سيگنالها را در مسيرهاي طولانيتري هدايت ميكند.
نوع ضخيم كابل كواكسيال ميتواند سيگنالها را بدون تضعيف تا فاصله 500 متر (حدود 1640فوت) انتقال دهد.
بنابراين با توجه به قابليت Thicknet در پشتيبانی عمل انتقال دادهها در مسافتهاي طولاني، از آن به عنوان ستون اصلي برای اتصال شبكههاي Thinnet كوچكتر به يكديگر استفاده ميشود.
برای اتصال شبكههاي كوچك Thinnet به شبكههای Thicknet از وسيلهای به نام ترنسيور استفاده می شود.
کابل های تلویزیون اکثرا همگی 75 اُهم بوده.نوع کابل آرجی-59 که تصویرش در بالا هست در ایران رایج هست و میزان میراکنندگی 9.708 (واحد=دسی بل بر 100 فوت، در فرکانس حدود 750 مگاهرتز) دارد.
ولی کابل مورد استفاده ی روز، کابل آرجی-6 می باشد که میرانندگی 5.65 داشته و برای فاصله های زیاد از آرجی-11 استفاده می کنند که میرا کنندگی 3.65 را دارد.
کانکتور رایج جدید کانکتور اِف (F connector) نام دارد، معمولا پیچ دار است(و نباید آن را با کانکتور وای-فای اشتباه گرفت) و تا فرکانس یک گیگاهرتز خوب کار میکند، قیمت کمی هم دارد.
کاربرد کابل کواکسیال
این سوال واقعا به جاست! کواکس طراحی شده است تا سیگنال هایی با فرکانس بالا را حمل کند و از آن سیگنال ها در برابر اینترفرنس های الکترو مغناطیسی (EMI) محافظت کند.
بیشتر مردم شاید با سرویس کابل تلویزیون (CATV) سر کار داشته باشند و یا احتمالا خیلی دوست دار این نیستند که خاطرات به هم پیچیدن و درست کردن پشت تلویزیون را امتحان کنند و آخر کابل را به خروجی روی دیوار و به پشت تنظیمات تلویزیون وصل کنند.
اما جالب توجه است که این نوع کابل ها در بسیاری از دیگر تجهیزات پیدا می شوند مانند رسانه های رادیو تبلیغاتی، رادیو آماتوری، سیستم های کابل زیر دریا، دوربین مدار بسته (CCTV)، تجهیزات ویدیویی خانه و نرم افزارهای اترنت پهن باند.
مزایای کابل های کواکسیال
- پهنای باند نسبتا وسیع مورد نیاز اکثر سرویس های مخابراتی و انتقال مناسب تصویر
- ظرفیت بالای انتقال ، حداکثر پهنای باند ۳۰۰ مگاهرتز
- دوام و پایداری خوب
- پایین بودن مخارج نگهداری
معایب کابل کواکسیال
- مخارج بالای نصب
- نصب مشکل تر نسبت به کابل های دیگر
- افت سیگنال در فواصل زیاد
- نیاز به استفاده از عناصر خاص برای انشعابات