در این مقاله به معرفی سنسور های دمای مقاومت متغیر یا RTD و انواع آنها و همچنین قیمت سنسور PT100 پرداخته خواهد شد.
این سنسور معروف ترین نوع سنسور های مقاومتی است که دقت بسیار بالایی دارد و اخیرا تا دماهای 800 درجه هم ساخته می شود. همچنین سنسور PT100 این یکی از انواع متداول سنسور های مقاومتی موجود در بازار می باشد که بیشترین کاربرد را در صنایع دارد.
سنسور PT100
سنسور RTD یا سنسور دما مقامتی، وسیلهای است که برای اندازهگیری دما به کار میرود. نام این سنسور مخفف عبارت Resistance Temperature Detector به معنی حسگر دما مقاومتی میباشد. به این سنسور، دماسنج مقاومتی نیز گفته میشود.
سنسور PT100 نماد شیمیایی PT برای یک سیم از جنس پلاتین است که هنگامی که در دمای صفر درجه سانتی گراد قرار گیرد مقاومت الکتریکی دو سر آن 100 اهم خواهد بود.
پیشنهاد ویژه:
می توانید با کلیک کردن بر روی گیج دما سایر مشخصات و قیمت آن را مشاهده نمایید.
انواع سنسور های حرارتی سنسور PT100
فیلمی ( thin film)
تشکیل شده از یک نیمه هادی که مطابق با استاندارد بین المللی ساخته شده و اصطلاحا به آن pt۱۰۰ فیلمی می گویند. در این نوع نیمه هادی بر اساس تغییر دما تغییر مقاومت ایجاد شده و از طریق این تغییر مقاومت می توانیم بر اساس جداول استاندارد این تغییرات ، که معمولا خطی می باشد دمای مورد نظر را محاسبه و اندازه گیری نماییم .
سرامیکی (ceramic wire wound)
تشکیل شده از یک استوانه سرامیکی و سیم نازک از جنس پلاتینیوم ( Platinum ) که به صورت خیلی ظریف فنر شده است و داخل این استوانه جای گذاری می شود ، در فلز پلاتینیوم بر اساس تغییرات دما تغییرات مقاومتی (ohm) به صورت خطی ایجاد می شود و در نتیجه همانطور که در سنسور فیلمی اشاره کردیم با استفاده از این تغییرات می توانیم دمای پروسه ها را اندازی گیری و کنترل کنیم.
شیشه ای ( GLASS RTD WIRE WOUND )
عملکرد سنسور PT100
نحوه کار آن به این شکل است که در اثر عبور یک جریان الکتریکی از داخل یک قطعه فلزی(المان)، مقاومت این قطعه فلزی اندازهگیری میشود. این مقاومت اندازهگیری شده، با توجه به ویژگیهای قطعه فلزی به کار رفته در سنسورهای RTD، طی فرایندی به دما تبدیل میشود.قطعه فلزی به کار رفته در سنسور RTD، به طور معمول از جنس پلاتین، نیکل و یا مس است.
در برخی موارد از آلیاژی از نیکل و آهن نیز در ساخت این سنسورها استفاده میشود، هرچند این نوع از سنسور RTD کم کاربردتر است. در اثر عبور جریان الکتریکی از هر یک از این فلزات، مقاومت این المان(قطعه فلزی) بالا رفته و به همین خاطر، دما نیز افزایش مییابد. در اثر افزایش دما، مقاومت الکتریکی که واحد آن اهم است نیز افزایش مییابد.
برای انواع سنسور RTD مقاومت را در دمای صفر درجه سانتیگراد اندازهگیری میکنند و بر این اساس نامگذاری میشوند. برای مثال اگر یک سنسور مقاومتی دما در دمای صفر درجه سانتیگراد، مقاومتی برابر 500 اهم داشته باشد، نام سنسور 500 بر روی آن گذاشته میشود.حسگر دمای مقاومتی دقت اندازهگیری در حدود 0/05 تا 0/1 درجه دارد که باعث میشود این سنسور برای کاربردهایی که دقت بالایی نیاز دارند، مناسب باشد. همچنین این سنسورها بسیار پایدار هستند.میزان خطای طبیعی که ممکن است در یک دماسنج مقاومتی در گذر زمان رخ دهد، تحت شرایط معمول، نزدیک به 0/1 درجه طی 5 سال است که در شرایط سختتر، ممکن است به 0/1 درجه در سال نیز برسد. به همین دلیل استفاده از این سنسور در طولانی مدت امکانپذیر است و نیازی به تنظیم مجدد یا تعویض این سنسور وجود ندارد.
روش اندازهگیری دما در سنسورهای RTD:
همانطور که عنوان شد، برای اندازهگیری دما در سنسور RTD، از مقاومت قطعه فلزی به کار رفته در آن استفاده میشود. برای آنکه چنین کاری امکانپذیر باشد، لازم است که ابتدا مقاومت اندازهگیری شود و سپس به ولتاژ تبدیل شود و سپس تقویت کننده تفاضلی به دست آید. به دست آوردن تقویت کننده تفاضلی مهم است زیرا اثرات نویز را بر روی ولتاژ کاهش میدهد و دقت بالاتری را فراهم میکند. با استفاده از این مقادیر، در نهایت سنسور، دما را محاسبه کرده و گزارش میکند.
دمایی که توسط این سنسورهای دمای مقاومتی اندازهگیری میشود، حتی در صورت استفاده از بهترین سنسور، اندکی خطا خواهد داشت. این خطا ناشی از سه موضوع است:
- خطاهای ناشی از تلرانس ذاتی المان
- خطاهای ناشی از گرادیان حرارتی ایجاد شده در مسیر بین جسم مورد اندازهگیری و المان
- خطاهای ناشی از سیمکشیهای مدار
درست است که این خطاها وجود دارند، اما اثرات آنها میتواند با برخی اقدامات کاهش بیابد و در کل هیچ دستگاهی نیز در بازار وجود ندارد که بازده صد در صد داشته باشد. اگر میزان خطای پایینی را مورد نظر دارید، سنسور RTD چهار سیمه که در ادامه به معرفی آن خواهیم پرداخت، در میان انواع سنسور RTD، از دقت بالاتری برخوردار میباشد.
مزایای سنسور PT100
- عملکرد خطی در کل رنج اندازه گیری
- دقت و حساسیت اندازه گیری زیاد(بالاتر از ترموکوپل)
- امکان استفاده از سیم های رابط معمولی
- رنج اندازه گیری نسبتا خوب ( ۲۰۰- سانتی گراد – ۸۵۰ سانتی گراد)
- پایداری خوب در دماهای بالا
- سرعت پاسخ بالا به تغییرات دما(بسیار بالا تر از ترموکوپل )
- برخلاف ترموکوپل تشعشعات رادیو اکتیو (بتا و گاما) بر روی مقدار اندازه گیری تأثیر ندارد.
معایب سنسور PT100
- خطای خود گرمایی در اثر عبور جریان
- برای دماهای بالاتر از ۸۵۰سانتی گراد قابل استفاده نیست
- قیمت نسبتا بالا (بالاتر از ترموکوپل)
- قطع شدن یکی از سیم هامانند یک دمای بسیار بالا دیده می شود.
قیمت سنسور pt100 ضد انفجارEX
در پالایشگاه ها و مکان های دیگر همانند پمپ بنزین ها که نیازمند سنسور دمای (ترموکوپل PT100) دارای مقاومت نفوذ ناپذیری گاز ها (EX ضد انفجار)می باشند از سنسور pt100 ضدانفجار استفاده میکنند. سنسور pt100 ضدانفجار از جنس فلکسی بل ساخته می شود. (قیمت سنسور PT100)
قیمت سنسور pt100 ضد آب
در مکانهایی که دارای رطوبت و یا امکان نفوذ مایعات به داخل سنسور pt100 وجود دارد از ترموکوپل pt100 ضد آب استفاده می کنند.
برای ساختن سنسور pt100 ضدآب باید سیم ها و اتصالات ضد آب بوده و از چسب های مخصوص این کار استفاده کرد تا هم مقاوم در برابر نفوذ آب باشد و هم مقاوم در برابر حرارت.
قیمت سنسور PT100
تجهیز صنعت بهترین ارائه دهندهی تجهیزات ابزار دقیق در کشور است. این فروشگاه بزرگ و مطمئن در جهت افزایش سطح کیفی صنایع در حوزه ابزاردقیق با نازلترین قیمت سنسور PT100 و بهترین کیفیت به فروش می رساند.
علاقه مندان عزیز می توانند برای مشاهده قیمت سنسور PT100 به فروشگاه تجهیز صنعت مراجعه کرده و برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان مجرب فروش ما در تماس باشند.
در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک نمایید.