چیلر چیست؟
چیلرهای صنعتی آب در انواعی از کاربردها مورد استفاده قرار می گیرند که در آن آب یا مایع سرد از طریق تجهیزات فرآیند به گردش در می آید.
به طور معمول برای خنک کردن محصولات و ماشین آلات ، چیلرهای آب در بسیاری از کاربردهای مختلف از جمله قالب گیری تزریقی ، ابزار و برش قالب ، غذا و نوشیدنی ، مواد شیمیایی ، لیزر ، ماشین ابزار ، نیمه هادی ها و موارد دیگر مورد استفاده قرار می گیرند.
چیلر صنعتی
عملکرد چیلر صنعتی به این صورت است که گرما را از یک مکان ( معمولا تجهیزات یا محصول فرآیند) به مکان دیگر ( معمولا هوای بیرون از تاسیسات تولید) حرکت می دهد،استفاده از آب یا محلول آب / گلیکول برای انتقال گرما به و از چیلری که ممکن است نیاز به یک مخزن و سیستم پمپ داشته باشد ، متداول است، بدون توجه به صنعت و فرآیند ، اطمینان از خنک شدن کافی برای تولید و صرفه جویی در هزینه ها ضروری است.
چیلر چگونه کار می کند ؟
در بیشتر فرآیندهای خنک کننده ، یک سیستم پمپاژ ، آب خنک یا محلول آب /گلیکول را از چیلر به فرآیند انتقال می دهد،این سیال خنک گرما را از فرآیند خارج می کند و سیال گرم به چیلر برگردانده می شود.
در واقع آب در این فرآیند وسیله ای برای انتقال گرما از فرآیند به چیلر است. چیلرهای فرآیند حاوی یک ترکیب شیمیایی هستند که مبرد نامیده می شود.
بسته به دماهای مورد نیاز انواع بسیاری از مبرد و کاربردهای آن وجود دارد اما همه آنها بر اساس اصل فشرده سازی و تغییر فاز مبرد از مایع به گاز و برگشت به حالت مایع کار می کنند.
قیمت چیلر
این فرآیند گرمایشی و خنک سازی ، مبرد و تغییر از حالت گاز به مایع و برگشت دوباره ، سیکل تبرید است، سیکل تبرید با ورود مخلوطی از مایع / گاز کم فشار به تبخیر کننده آغاز می شود، در تبخیر کننده حرارت آب یا محلول آب/ گلیکول ، مبرد را می جوشاند و آن را از حالت مایع کم فشار به گاز کم فشار تغییر می دهد.
گاز کم فشار وارد کمپرسور می شود جایی که در آن این گاز با فشار کم به یک گاز با فشار بالا ، تبدیل می شود.
این گاز با فشار بالا وارد کندانسور می شود جایی که در آن هوای محیط یا آب خنک کننده ، برای خنک کردن آن به یک مایع با فشار بالا گرما را انتقال می دهد.
مایع با فشار بالا به سمت شیر انبساطی حرکت می کند که میزان ورود مایع خنک به تبخیر کننده را کنترل می کند، به این ترتیب سیکل تبرید دوباره آغاز می شود.
دو نوع کندانسور مورد استفاده در چیلرها وجود دارد: “کندانسور آب سرد” و “کندانسور هوای سرد” .
یک کندانسور هوای سرد از هوای محیط برای خنک کردن استفاده می کند و گاز گرم را به مایع کندانس می کند.
این نوع کندانسور می تواند در داخل چیلر یا بیرون ، از راه دور قرار داده شود.
اما در نهایت گرما را از چیلر به هوا می دهد.
در یک کندانسور آب سرد ، آب از یک برج خنک کننده ، مبرد را خنک و کندانس می کند.
خرید چیلر
چه چیلری بهترین کار را برای فرآیند انجام می دهد؟
سیستم های چیلر در اندازه و طراحی بسیار متنوع هستند و به صورت واحدهای کوچک ، محلی یا قابل حمل برای استفاده های کوچک یا چیلرهای مرکزی بزرگ به منظور خنک سازی کل فرآیند طراحی شده اند.
انواع چیلر و کاربردهای آن
چیلر بیمارستانی
تصور کنید که انواع مختلفی از چیلرها وجود دارد و به انواعی طبقه بندی می شوند.
بنابراین درک نام آنها ، تفاوت بین آنها و اینکه چه موقع و چه جایی از آنها استفاده می شود ، ضروری است.
اولین راه برای طبقه بندی چیلر با تعیین اینکه آیا این چیلر یک نوع چیلر “تراکم بخار” یا “جذب بخار” است ، می باشد.
چیلرهای تراکمی و جذبی
چیلرهای تراکمی:
از یک کمپرسور مکانیکی با نیروی رانش الکتریکی برای راندن یک مبرد در اطراف سیستم استفاده می کنند، این ها رایج ترین انواع چیلرها هستند، برای این نوع چیلرهای تراکمی دو زیر گروه وجود دارد که چیلرهای “هوای سرد” و “آب سرد” می باشند.
چیلرهای جذبی :
به جای استفاده از یک کمپرسور مکانیکی از یک منبع حرارتی برای حرکت مبرد اطراف سیستم استفاده می کنند.
در این چیلرها مبرد بین مناطق با دما و فشار مختلف حرکت می کند.
در GIF زیر نحوه کار چیلرهای جذبی (سمت راست) و چیلرهای تراکمی (سمت چپ) با هم مقایسه شده است.
چیلر چگونه کار میکند
چیلر چگونه خنک می کند
همان طور که گفته شد دو نوع اصلی از چیلرهای تراکمی ، هوای سرد و آب سرد بودند.
هر دو نوع این چیلرها دارای اجزای ضروری یکسانی هستند که عبارتند از : تبخیر کننده ، کمپرسور ، کندانسور و ” شیر انبساطی ” ، اصول کار برای هر دو نوع چیلر هوای سرد و آب سرد یکسان است.
چیلر گازی
یک کمپرسور ، مبرد را به داخل چیلر بین کندانسور ، ولو انبساطی و تبخیر کننده منتقل کرده و دوباره به کمپرسور برمیگرداند.
تنها تفاوت این است که با یک چیلر خنک کننده از نوع هوا ، فن ها یا پنکه هایی ، هوا را در معرض لوله های کندانسور که گرما را به بیرون منتقل می کنند ، قرار می دهد.
چیلرهای خنک کننده از نوع آب دارای یک کندانسور آب بندی شده می باشند و از این طریق آب پمپ می شود تا گرما را به بیرون منتقل کرده و از طریق “برج خنک کننده” پراکنده گردد.
همچنین برج خنک کننده از یک فن برای خروج گرما استفاده می کند.
در GIF زیر نحوه کار چیلرهای خنک کننده از نوع آب ( سمت راست) با چیلرهای خنک کننده از نوع هوا ( سمت چپ) با هم مقایسه شده است.
چیلر صنعتی
چیلر ساختمان
معمولا این چیلرها در کجا مورد استفاده قرار می گیرند :
ساختمان های بزرگ با بارهای خنک کننده بیش از 400 تن مبرد یا 1400 کیلووات معمولا از چیلرهای خنک کننده با آب یا با “کمپرسورهای سانتریفیوژی” یا “کمپرسورهای توربوکور” در سیستم خنک کننده مرکزی استفاده می کنند.
آنها همچنین ممکن است از یک چیلر خنک کننده از نوع هوا و کوچک و مجزا به منظور کنترل بارهای خنک کننده بحرانی از جمله اتاق های کامپیوتر و ارتباطات استفاده کنند، همچنین ممکن است یک چیلر جذبی در سیستم کارخانه مرکزی وجود داشته باشد .
ساختمان های متوسط با یک بار خنک کنندگی حدود 200 تا 400 تن مبرد یا 700 تا 1400 کیلووات معمولا از “کمپرسورهای اسکرو” یا از کمپرسورهای توربوکور استفاده می کنند که می تواند با آب یا هوا خنک شود.
همچنین اگر گرمای کافی با کیفیت بالا در دسترس باشد در این ساختمان ها ممکن است از یک چیلر جذبی استفاده شود.
چیلر اصفهان
ساختمان های کوچک با یک بار خنک کنندگی کمتر از 200 تن یا 700 کیلووات از”کمپرسورهای اسکرول” یا کمپرسورهای توربوکور استفاده می کنند و معمولا طراحی آنها از نوع خنک کننده با هوا است.
فروش چیلر تهران
کاربرد انواع چیلر در ساختمان های بزرگ ، متوسط و کوچک
چیلرهای جذبی:
باید در جاهایی مورد استفاده قرار گیرند که مقدار فراوانی گرمای اتلافی با کیفیت بالا و یا گرمای ارزان وجود دارد، آنها اغلب در بیمارستان ها و ساختمان هایی با استخرهای شنای گرم وجود دارند. اگر یک ساختمان نوع تجاری از یک موتور ترکیبی از گرما و قدرت یا CHP استفاده کند ، اغلب با یک چیلر جذبی کوپل می شود تا از گرمای اتلافی از احتراق استفاده کند.
اگر ساختمانی با یک بار خنک کنندگی متوسط تا بزرگ داشته باشید توصیه می شود که تنها از یک چیلر بزرگ برای کنترل کل بار خنک کنندگی استفاده نکنید، چون این به تنهایی کافی نیست و اگر خراب شود ، دیگر قابلیت خنک کنندگی وجود ندارد.
در عوض باید از چندین چیلر به طور موازی و با اندازه های مختلف استفاده کرد تا تغییر بار فصلی با عملکرد مطلوب را برآورده کند، به عنوان مثال شما ساختمانی با بار خنک کنندگی 2200 تن دارید پس باید از ترکیبی از دو چیلر 1200 تنی و دو چیلر 900 و یک 500 تنی یا یک چیلر 1000 تنی و دو 700 تنی استفاده کنید، گزینه های پیکربندی تقریبا بدون محدودیت هستند.
ضرورت نیاز به ساخت و بار اضافی مورد نیاز به صورت 1 + N تعریف می شود که در آن N تعداد چیلرهای مورد نیاز و 1 + ، 2 + ، 3 + و … تعداد چیلرهای پشتیبان مورد نیاز برای ادامه ظرفیت خنک کننده در صورت خرابی است.
چیلر برقی
چیلر البرز
چیلر دست دوم
همان طور که در تصویر بالا می بینید این حالت در مواردی استفاده می شود که یک چیلر خراب شود به این ترتیب چیلر پشتیبان همیشه آماده بارگیری به صورت آنلاین و مدیریت بار خنک کننده است.
همچنین ممکن است نیاز به استفاده از چیلرهایی با کمپرسورهای چندگانه داشته باشید که بتوانند به صورت مستقل از هم کار کنند تا اگر یک کمپرسور خراب شد ، چیلر باز هم قابل استفاده باشد.