ترمومتر دیجیتال یا دماسنج دیجیتال صنعتی (Digital Thermometer)، یکی از تجهیزات پرکاربرد و پرتابل (قابل حمل) ابزار دقیق به شمار می رود که جهت اندازه گیری و نمایش دقیق دما در صنایع و کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.
ترمومتر دیجیتال دارای یک صفحه نمایش LCD یا LED است که مقادیر دما را با دقت بالا به صورت عددی نشان می دهد. همچنین نمایشگر ممکن است شامل اطلاعات اضافی مانند واحد اندازه گیری (سانتی گراد یا فارنهایت)، وضعیت باتری یا ذخیره مقادیر اندازه گیری و سایر ویژگی ها باشد.
ترمومتر دیجیتال با استفاده از سنسور دمای ترموکوپل، ترمیستور یا PT100، دمای سطوح مختلف را اندازه گیری و به صورت دیجیتالی نمابش می دهد. همچنین در نظر داشته باشید که کالیبراسیون دوره ای ترمومتر یا دماسنج دیجیتال اغلب برای حفظ دقت مورد نیاز است.
بر خلاف ترمومترهای عقربه ای، ترمومترهای دیجیتال به منبع برق نیاز دارند. اکثر مدل ها از باتری های قابل تعویض (مانند AA یا AAA) استفاده می کنند یا دارای باتری قابل شارژ داخلی می باشند و برخی نیز ممکن است دارای ویژگی خاموش شدن خودکار برای حفظ عمر باتری باشند.
ترمومترهای دیجیتالی از برندهای مختلفی نظیر کیمو (Kimo)، تستو (Testo)، فلوک (Fluke) و غیره تولید می شوند. هنگام انتخاب آنها عواملی نظیر کاربرد مورد نظر (پزشکی، آشپزی، صنعتی و غیره)، محدوده اندازه گیری، دقت، زمان پاسخگویی و دوام باید در نظر گرفته شود. در ادامه به معرفی و بررسی انواع، مزایا، کاربردها و پارامترهای مهم خرید ترمومتر دیجیتال می پردازیم.
انواع ترمومتر دیجیتال
ترمومترهای دیجیتال از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به مولتی متر دارند اما جهت اندازه گیری و تست دما در یک یا چند نقطه به طور همزمان به کار می روند.
بر اساس اهمیت اندازه گیری دقیق دما، کنترل کیفیت و ایمنی فرآیندها انواع مختلفی از دماسنج دیجیتال با توجه به کاربرد طراحی و تولید می شوند. برخی از انواع رایج ترمومتر دیجیتال به شرح زیر است:
- ترمومتر دیجیتال لیزری و غیر تماسی
- ترمومتر دیجیتال پراب دار و تماسی
- ترمومتر دیجیتال با سنسور دمای ترموکوپل
- ترمومتر دیجیتال با سنسور دمای RTD
ترمومتر دیجیتال لیزری
ماسنج های مادون قرمز (IR) که به عنوان ترمومترهای لیزری غیر تماسی نیز شناخته می شوند با تشخیص تابش مادون قرمز ساطع شده از سطح یک جسم، دما را اندازه گیری می کنند.
از آنها برای اندازه گیری دمای اجسام متحرک، مناطق غیرقابل دسترس یا جاهایی که تماس با جسم امکان پذیر نیست استفاده می شود. این دماسنج های دیجیتال و پرتابل برای اندازه گیری سریع و دقیق دما از راه دور در طیف گسترده ای از محیط های صنعتی و تجاری به کار می روند.
برخی از ترمومترهای دیجیتال حتی می توانند برای اندازه گیری دمای بدن و اجسام با تغییر حالت استفاده شوند. اما هرگز نباید ترمومتری را انتخاب نمایید که بتواند هم دمای بدن انسان و هم دمای سایر اجسام داغ را اندازه گیری کند. با توجه به اینکه محدوده دمایی چنین دماسنج هایی بسیار گسترده است آنها نمی توانند تغییرات کوچک دمای بدن انسان را به درستی اندازه گیری کنند.
تصویر فوق ترمومتر لیزری کیمو kiray 300 است که با دید لیزری دوگانه جهت اندازه گیری دما به صورت غیر تماسی (no-contact) عرضه می شود. این مدل ترمومتر Infrared با محدوده اندازه گیری دمای گسترده از 50- تا 1850+ درجه سانتیگراد دمای سطح اجسام داغ را که خطرناک یا دسترسی به آنها دشوار است را اندازه گیری می کند.
ترمومتر دیجیتالی پراب دار
این ترمومترهای دیجیتالی تماسی از یک پراب فلزی متصل به یک واحد نمایشگر دیجیتال تشکیل شده اند. آنها معمولاً برای اندازه گیری دمای مایعات، گازها و جامدات در فرآیندهای صنعتی استفاده می شوند. برای اندازه گیری دقیق دما می توان پراب را مستقیماً در ماده یا محیط قرار داد.
ترمومتر دیجیتال با سنسور دمای ترموکوپل
ترمومترهای دیجیتال ترموکوپل از اصل ترموکوپل برای اندازه گیری دقیق دما استفاده می کنند. در واقع ترموکوپل سنسوری است که از دو سیم فلزی غیرمشابه تشکیل شده است که در یک انتها به هم متصل شده اند و یک اتصال(junction) ایجاد می کنند.
هنگامی که اختلاف دما بین محل اتصال و انتهای دیگر ترموکوپل (که به عنوان اتصال مرجع شناخته می شود) به وجود می آید ولتاژی تولید می شود که متناسب با اختلاف دما است. ترموکوپل ها در انواع مختلفی از جمله نوع K، نوع J، نوع T، نوع E، نوع R و نوع S و غیره موجود می باشند.
ترمومتر های دیجیتال با سنسور (Thermocouple) می توانند طیف وسیعی از دماها را اندازه گیری کنند. آنها در فرآیندهای صنعتی، آزمایشگاه ها و در کاربردهایی که نیاز به اندازه گیری دمای بالا دارند به کار می روند.
ترمومتر دیجیتال با سنسور دمای RTD
ترمومتر دیجیتال با سنسور RTD ها حسگرهای دما هستند که از تغییر مقاومت الکتریکی یک سیم فلزی (معمولاً پلاتینیوم) با دما استفاده می کنند.
سنسورهای RTD زمان پاسخگویی متوسطی دارند که معمولاً کندتر از ترموکوپلها اما سریعتر از ترمیستورها است و زمان پاسخ به اندازه و ساختار سنسور RTD بستگی دارد. دماسنج دیجیتال با سنسورهای RTD در صنایع مختلف از جمله فرآیندهای صنعتی، آزمایشگاهها، سیستمهای HVAC و غیره کاربرد دارند.
سنسورهای مقاومتی RTD برخلاف ترموکوپل ها (زوج سیم) به صورت سه سیم یا چهار سیم موجود می باشند. همچنین محدوده دمای کوچکتری را در مقایسه با ترموکوپل پوشش می دهند اما دقت و تکرارپذیری بهتری دارند.
مزایای ترمومتر دیجیتال
با توجه به مزایا و ویژگی ها ترمومترهای دیجیتال برای طیف گسترده ای از کاربردها از جمله پزشکی، بهداشتی، صنایع غذایی، فرآیندهای صنعتی، سیستم های تهویه HVAC و غیره مورد استفاده قرار می گیرند.
ترمومترهای دیجیتال دارای ویژگی هایی از جمله نمایشگر با نور پس زمینه برای خواندن آسان در شرایط با نور کم، تنظیمات هشدار قابل تنظیم برای آستانه دما و مقیاس های دمایی قابل تغییر (سانتیگراد و فارنهایت) می باشند. برخی دیگر از مزایای ترمومتر دیجیتال در موارد زیر ذکر می شود:
دقت بالا:
ترمومترهای دیجیتال دقت بالاتری در اندازه گیری دما در مقایسه با دماسنج های آنالوگ ارائه می دهند. آنها معمولاً وضوح بهتری دارند و می توانند خوانش دما را با اعشار نشان دهند که امکان اندازه گیری دقیق تری را فراهم می کند.
زمان پاسخگویی سریع:
ترمومترهای دیجیتال زمان پاسخ سریعتری را ارائه میکنند و تقریباً به سرعت دما را نشان میدهند. این ویژگی به ویژه در شرایطی که نظارت سریع دما مورد نیاز است مانند کاربردهای پزشکی یا فرآیندهای صنعتی مفید است.
قابلیت ذخیره سازی داده ها:
بسیاری از ترمومترهای دیجیتال دارای عملکردهای حافظه داخلی یا قابلیت ثبت اطلاعات هستند. این امکان ذخیره و بازیابی مقادیر دمای قبلی، تسهیل تجزیه و تحلیل داده ها و نظارت بر تغییرات دما در طول زمان را فراهم می کند.
اندازهگیری بدون تماس:
ترمومترهای دیجیتال مادون قرمز اندازهگیری دمای غیر تماسی را امکانپذیر میکنند و امکان نظارت بر دمای ایمن و بهداشتی را در کاربردهای پزشکی یا هنگام اندازهگیری دمای اجسام متحرک یا غیرقابل دسترس فراهم میکنند.
قابلیت حمل (پرتابل):
ترمومترهای دیجیتالی به گونه ای طراحی شده اند که قابل حمل، جمع و جور و سبک می باشند و برای اندازه گیری دما آسان است. دماسنج های دیجیتال قابل حمل به ویژه در کارهای میدانی، سیستم های HVAC به کار می روند.
کاربردهای ترمومتر دیجیتال
ترمومترهای دیجیتال در صنایع شیمیایی، داروسازی و سایر صنایع برای اندازه گیری دمای مایعات، گازها، سطوح و تجهیزات به کار می روند. استفاده از ترمومتر دیجیتال به حفظ کنترل فرآیند، اطمینان از کیفیت محصول و جلوگیری از گرمای بیش از حد کمک می کند.
همچنین آنها نقش مهمی در تضمین ایمنی مواد غذایی، جلوگیری از رشد باکتری ها، حفظ کیفیت غذا و دمای مناسب پردازش مواد غذایی دارند. به همین منظور در رستوران ها، آشپزخانه های تجاری، تاسیسات تولید مواد غذایی و موسسات خدمات غذایی برای اندازه گیری دمای مواد غذایی، یخچال ها، فریزرها و سایر مکان های ذخیره سازی استفاده می شوند.
ترمومترهای دیجیتال توسط تکنسین ها برای اندازه گیری دمای هوا در سیستم های گرمایش و تهویه مطبوع استفاده می شود. این تجهیزات به تشخیص عملکرد سیستم HVAC، شناسایی تفاوت های دما، و اطمینان از کنترل دمای مطلوب در محیط های مسکونی، تجاری و صنعتی کمک می کنند.
علاوه بر موارد فوق ترمومترهای دیجیتال و قابل حمل در کاربردهای نظارت بر محیط زیست مورد استفاده قرار می گیرند. آنها به اندازه گیری و نظارت بر دمای محیط در ایستگاه های هواشناسی، تحقیقات آب و هوا، نظارت بر گلخانه ها و سایر مطالعات زیست محیطی کمک می کنند.
خرید ترمومتر دیجیتال و پارامترهای مهم
هنگام انتخاب و خرید ترمومتر دیجیتالی ، نوع آن بسیار مهم است که پارامترهای متعددی را در نظر بگیرید. به عنوان مثال اگر نیاز به خواندن سریع و دقیق در فواصل کوتاه دارید از یک ترمومتر غیر تماسی یا لیزری استفاده نمایید. برخی دیگر از پارامترهای مهم خرید ترمومتر دیجیتال عبارتند از:
- محدوده اندازه گیری دما
- نوع سنسور دما
- دقت اندازه گیری
- نسبت اپتیک (Optical Ratio) یا D:S در ترمومتر لیزری
- درجه حفاظتی بدنه
- نوع و عمر باتری
- وزن و ابعاد
- رزولوشن نمایشگر
- زمان پاسخ گویی
- برند سازنده
- قیمت و گارانتی
تجهیز صنعت بزرگترین و برترین تامین کننده انواع تجهیزات ابزار دقیق و پایپینگ در کشور است. این فروشگاه بزرگ و مطمئن جهت افزایش سطح کیفی صنایع انواع ترمومتر دیجیتال را از برندهای مختلف با بهترین کیفیت و قیمت مناسب به فروش می رساند.
جهت کسب اطلاعات فنی بیشتر در زمینه خرید، دریافت کاتالوگ و استعلام قیمت ترمومتر با کارشناسان فنی و فروش ما در تماس باشید.