لرزه گیر لاستیکی
در این مطلب به معرفی لرزه گیر لاستیکی که یکی از انواع بسیار رایج و پرمصرف لرزه گیر ها میباشد میپردازیم و عملکرد و کاربرد های آن را تشریح خواهیم کرد:
لرزه گیر چیست؟
یکی از تجهیزاتی که برای جلوگیری از ارتعاش های ناخواسته بر روی خطوط لوله نصب می شود لرزه گیر می باشد. لرزه گیرها تجهیزات دینامیکی است که در خطوط لوله، بعد از پمپ، کمپرسور و توربین ها و سایر تجهیزاتی که باعث ایجاد لرزش و سرو صدا در بالادست خود میشوند نصب می شوند.
وظیفۀ اصلی لرزه گیر ها کاهش سر و صدا (Noise) و حذف ارتعاشات و نوسانات میباشد. در فرآیندهای صنعتی سرعت بالای حرکت سیالات یا تغییرات ناگهانی در پارامترهایی مانند دما و فشار، باعث ایجاد نوساناتی ایجاد می شود که این نوسانات می تواند منجر به حرکت های طولی و عرضی در دستگاه های صنعتی و اجزای آنها شوند. برای کاهش این نوسانات از لرزه گیر ها یا Expansion Joint استفاده می شود.
امروزه از انواع لرزه گیر های صنعتی با توجه به نوع فرآیند و شکل ارتعاش ایجاد شده در خط لوله استفاده میشود. به طول کلی انواع لرزه گیر ها را می شود به دو دسته فلزی (آکاردئونی و خرطومی) و غیر فلزی (لاستیکی) تقسیم بندی کرد
مزایای لرزه گیر لاستیکی:
نصب لرزه گیر لاستیکی باعث کاهش سر و صداهای داخلی و همچنین افزایش طول عمر تجهیزات صنعتی که در اثر نوسانات دچار آسیب های مکانیکی مشوند می گردد.
عدم استفاده از لرزه گیر، سیستم را دچار خستگی خواهد کرد. و همچنین اتصالات نیز تحمل ارتعاشات بسیار زیادی که به آنها تحمل میشود را ندارند که در نهایت این اتفاقات منجر به ایجاد نشتی در خط لوله خواهد شد.
انواع لزره گیر لاستیکی
امروزه طراحی های مختلفی برای لرزه گیر های لاستیکی وجود دارد. انتخاب این قطعه متناسب با شرایط محیطی و همچنین نوع فرآیند صنعتی و میزان ارتعاشات میباشد.
لرزه گیر های بلادری، تک پره، چند پره، کاهنده، ماسوره ای، نامتقارن، جدار داخلی الاستومتر و … از انواع متفاوت مدل لاستیکی میباشند.
برخی از انواع لرزه گیر ها بسیار ساده هستند و تنها تکه ای از یک لاستیک یا به اصطلاح رابر هستند که برای نصب زیر پایه های موتور ها، سانتریفیوژها، وسایل مکانیکی خط تولید، حتی ماشین چاپ استفاده می شوند.
برخی نیز پیچیده تر هستند و مدل های مختلفی از آنها با تحمل فشار بالا و یا تالرنس بسیار زیاد برای لرزش های سنگین هستند.
کاربرد لرزه گیر لاستیکی در صنایع مختلف
یکی از کاربردهای بسیار رایج لرزه گیرهای لاستیکی در قسمت Suction و Discharge پمپها میباشد که علاوه بر جذب لرزشهای موجود، قابلیت حذف ضربات قوچ و شوکهای وجود را دارند .
از کاربردهای دیگر لرزه گیرهای لاستیکی حذف حرکات ناشی از تغییرات ناشی از تغییرات ابعادی خطوط میباشد .
مزیت عمده لرزه گیر های لاستیکی نسبت به اتصالات آکاردئونی، قابلیت استفاده از آنها در محیطهای بسیار خورنده میباشد، هرچند که این اتصالات دما و فشار محدودی را تحمل میکنند. گاهی نیز از لرزه گیرهای لاستیکی برای جلوگیری از هدایت الکتریکی استفاده میشود.
لرزه گیرها در صنایع شیمیایی، صنایع فولاد، تاسیسات، نفت، گاز و پتروشیمی، صنایع غذایی و داروئی و سایر صنایع فرآیندی مورد استفاده قرار میگیرند.
برای مثال در سیستم های تبریدی، یکی از تجهیزاتی که سروصدا و نواسانات بسیار زیادی در خط ایجاد میکند کمپرسور ها میباشند. افزایش این نوسانات در ساختمان کمپرسور می تواند روی حرکت سیال در خط لوله اثر گذاشته و باعث شکستگی خط لوله و یا برگشت سیال در خط لوله شود.
همچنین این نوسانات به اجزای داخلی کمپرسور هم صدماتی را وارد می کند. در ادامه به سایر صنایعی که استفاده از لرزه گیر ها در آنها بسیار رایج میباشد اشاره خواهیم کرد:
- صنایع شیمیای
- صنایع داروئی و غذایی
- صنایع معدنی و فولاد
- صنایع نفت و گاز
- صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی
فروش انواع لرزه گیر لاستیکی و اکاردئونی و همچنین قبول کلیه سفارشات ساخت انواع لرزه گیر در سایزهای مختلف در فروشگاه ابزار دقیق و اتوماسیون تجهیز صنعت پذیرفته می شود. جهت کسب مشاوره برای خرید و همچنین استعلام قیمت انواع لرزه گیر و تجهیزات پایپینگ با کارشناسان فروش ما تماس بگیرید.